Pages

Thursday, November 26, 2009

selamat hari raya qurban..

orang smua sibuk balik kampung.. tapi aku tidak.. huhu.. tahun ni cam terasa banyak je tak balik.. mungkin sebab ramai yang ajak balik kut.. bila ada camni, mungkin sudah masanya aku balik berkhidmat di tanah air tumpah darah aku sendiri.. well, sini pun kira kampung aku.. tapi nak kampung yang sana.. sebab abah mama aku kat sana.. nak balik duk ngan derang.. *angan angan*

well.. pape pun selamat memulakan perjalanan mana yang jalan2 jauh nak balik raya.. insya Allah slamat pergi dan pulang.. :)

happy eid ul-adha to all.. may we have the blessed one this year and ahead.. (^_^)/

Monday, November 23, 2009

.:scrap for mie:.

ni gambar2 yang aku amik masa p pulau manukan 1 november lepas.. i've always wanted to do this.. so, sudah ada gambar2 auni yang comel dan yassin yang hensem ni.. aku pun buatla kan.. (^.*)

'ala kad yang biasa.. xde layer2 banyak .. tambah bunga dari foam merah dan kuning.. rama2 dan word yang diprint, juga ditambah dengan reben dan manik bulat dan bunga..


bunga di depan kad.. sangat suka.. lalala.. ;p

suka.. suka.. suka.. suki (^_^)/

Making Peace


i make peace with :


1. 6 roundbouts

2. 2 traffic lights

3. 9 juctions



on my way home..

Saturday, November 21, 2009

pastel collection

nak tayang kad yang aku wat minggu ni.. (^o^)/

hi gorgeous..

inside : 3 kelopak bunga..


yang ni good luck card tuk alin.. *belum bagi lagi.. harap dia xbaca post ni.. hehe*

kad alin ni aku guna manik tuk tambah tekstur pada bunga dia.. dan bahagian dalam 3 kuntum bunga yang sama mcam bunga kat atas..


Friday, November 20, 2009

.:musim depress 2:.

suatu pagi, jam 9.00 di dalam lift..

dr : are you working last night?
me : no.. (??)
dr : then, why do you look so tired??
me : owh..(!!)

hmm.. obvious sangat ke?? kalau camni.. kena mekap tebal2 sket la len kali.. huhu..

Thursday, November 19, 2009

*fighting mode* ~ aja aja!!

post aku di facebook smlam : too much empathy lately makes me depress.. dan ym : no offence but no sad story telling today..

iiyup, smalam aku agak depress (ish xsukanya word ni!!).. sedih tak tentu pasal.. sedih pasal hal dunia sekeliling aku.. sedih sebab itu dan ini, situ dan sini.. rasanya kat sminggu lebih yang aku tak leh ngontrol tetiba kesedihan melanda ni.. ada skit anhedonia tapi aku masih melawan (aja aja!! ) *fighting mode*.. tapi isnin lepas aku tewas jugak dengan perasaan malas nak p keja.. well, cinda menjadi penyelamat.. sayang cinda muaksss..huhu..

hmm.. aku xsalahkan sesapa.. (obviously la salah diri sendri) ;p jadi setelah mencari ketenangan jjiwa (tekan kan huruf j tu ;p) dengan seseorng, dia advised aku: ko boleh empati but don't make their problem yours.. well said my dear.. yelah.. kalau aku yang tumbang, apa plak kisah org2 yang perlu support aku kan.. haruslah aku kuat for their sake and of course to my dear loving self.. :)

so.. sesape yang terasa dengan post aku atau terasa dengan sikap aku.. aku mintak maaf ok.. bukan niat tuk melukakan hati sesapa.. aku tau perasaan kalian semua.. aku memahami dan empati.. banyakkan bersabar dan jadi la seorang yang tabah tuk tempuh dugaan dan ujian kalian skrang.. aku cuba bantu mana yang dapat.. mana yang terkurang tu.. ampunkanlah.. hamba hanya insan biasa yang masih banyak kekurang yang sedang/ cuba diperbaiki..

nota kaki : aja aja!! ~ sebut dalam sebutan baku.. sape yang slalu tgk crita korea tau ni.. maksudnya fighting fighting.. :)

.:musim depress:.

hmm.. aku agak depress seminggu dua ni.. mungkin sebab kerja yang stress ngan 1-2 isu dikeliling aku yang memberi kesan, tak banyak pun sket la.. but, anyway.. aku xnak cerita kisah2 sedih tu.. aku cuma harapkan yang terbaik je.. (cam af yang komen tu.. yang terbaik) tuk semua..

ok, dah aku stress dan depress ni.. aku develop 1 obsession baru.. iaitu mengumpul kertas dan segala macam benda tuk aku mengkreatifkan diri dengan buat kad.. ~ngan skit2 scrapbook yang mana tak brape nak jadi sekerapnya.. ni antara black collection aku.. hasil ketidakbolehtiduran aku pada malam beberapa hari yang lepas.. hehe
my other black collection







Tuesday, November 10, 2009

birthday card..


at last.. aku update blog aku yang lagi 1.. \(^_^)/ yeayy..


http://myliltleproject.blogspot.com/2009/11/birthday-card.html

mag apa yang best eh?

aku baru beli majalah cleo setelah setahun (kut) aku xbeli majalah ni.. tapi sungguh mengecewakan.. penuh ngan fesyen ngan mekap yang tah pape.. langsung xberguna tuk aku.. skrang aku give-up beli majalah ni.. huhu..

hadiah dari australia.. :)


gambar yang no 1 tu nak tunjuk : made in china.. hehe
tapi xkisah.. sangat sukaa...!! (^o^)/

Monday, November 09, 2009

birthday card..

this card i made for ida on her birthday.. slightly a diferrent version.. for the sake of using the left over paper i bought for making her card.. well, for an amatuer card maker like me.. kira ok la kan.. hihi..

ni barang2nya.. kertas base warna putih.. pembalut2 hadiah yang comey.. puncher, gunting, gam double sided tape.. pembaris.. ngan motif bunga - baru nak try guna motif ni.. baru jumpa kat magazine aritu.. )


ni kertas putih tu.. seeloknya pakai kertas yang lebih 90 gm la.. keras sket.. lipat 2 ..

pastu kat tgh lipatan tu tanda 2cm atas dan bawah tuk kita buat tiang pop-up candle kat dalam nanti.. dah ukur, lipat dan gam/ double sided kan dari luar kad.. supaya kad tu nampak cam sekeping kad la..



kat pembalut hadiah tadi dah pilih gambo hadiah yang agak menarik, gunting dan tampal la.. yang ni aku tampal kat kertas kaler maroon.. nampak naik sket kaler kertas pembalut tu.. yang happy birthday tu pun dari pembalut hadiah jugak.. senang je kerja aku.. gunting gunting-tampal..

riben tu sebagai pelengkap seri je.. xnak pun xpe.. (^_^)/


selainnya.. bunga tu aku tekap pakai motif bunga tadi.. kertas tu aku pakai pembalut hadiah gak.. yang kat tengah bunga tu aku tampal manik (kut panggil dia) yang aku beli kat kedai ssf xlama dulu.. dulu ingat nak jahit kat baju tapi hajat tak sampai, daripada terdampar begitu saja, marilah kita menggunakannya.. :)

seterusnya tampal candle2 yang dah dipotong menggunakan kertas kaler.. kali ni kertas yang dipakai ialah kertas yang lebih2 dari wat 5s kat opis.. ;p lekatla kat dalam tu pakai gam.. candle tu potong tak sama sangat besarnya pun xpe.. sebelum tampal candle tu tegak2.. tampal la api2 tu dulu.. api tu dah letak glitter bagi nampak shining sket.. api tu buat je pakai tangan.. kalu malas nak gunting banyak2 kali.. lipat kertas tu bnyak2 pastu gunting skali.. abis crita..

pastu tampal la lace pelengkap candle tu..

siap.. hehe \(^_^)/

owh, jangan la lupa tulis wishes kat dalam.. kalu x, xlengkap la tanpa ada wishes dari hati ke hati.. :)

Thursday, November 05, 2009

change my layout (again) ?

i'm thinking of changing this layout again.. it's nice but a bit to pinky for me.. huhu.. but that much hassle from changing it made me thinking twice!! (no, trice..! ) -- o owh.. so much free time.. lalalala..

Wednesday, November 04, 2009

where did oktober goes??

1. bulan oktober 5 je post.. tak produktif langsung.. huhu.. pengaruh kemalasan melampau ni tak lain tak bukan facebook la..

2. sarroung pesan suh aku update blog aku yang satu lagi tu.. ermm, aku banyak je modal nak memenuhkan blog tu.. tapi malasnye pasal la ni... tapi xpe.. insya Allah aku cuba la merajin2 kan diri mengupdate blog tu.. xjgak rugi pape.. :)

3. lagi... emmm..

4. ha last weekend aku p pulau.. bersama-sama mie dan anak2, ida dan irwan.. owh lupa erna.. mie angkut skali maid dia.. dengan harapan boleh la dia mandi dan berenang 2 dengan gumbira.. tapi harapan tinggal harapan.. kejap je p mandi.. lain2 dia abiskan masa dengan tido.. hehe..

5. aku plak mandi ada la dalam 10 menet je kut.. pastu makan.. pastu ikut mie tido.. best wo tido kat pantai.. :p

6. gambar banyak aku uplod kat fb.. kalau ada yang rajin aku edit2 baru nak letak sini.. ni la 1 dulu.. ;p



until then.. mata na.. (*_-)/

*mata na - see ya

Tuesday, October 27, 2009

birthday housemate aku

celebrate kat secret recipe, 1borneo.. makan seketul kek tuk 3 orang.. jimat dah sesuai tuk orang berdiet cam kami.. (;p sebenarnya nak cepat nak p tgk surrogate.. makan apa smua kurang dari sejam..huhu)

..peace..

aku pun nak mengepeace gak.. :)

ni kad birthday yang aku buat tuk ida.. gunting dan tampal pebalut hadiah.. yang bunga2 kecik tu aku pakai craft puncher kesayangan aku..:)

tadaa.. it has candle popping up!! hehe.. this is my new skill i learn from here..



Sunday, October 25, 2009

projek ujung minggu..

Lama aku tak mengepos kat blog ni.. ni minggu lepasnya aku nye kerja.. tengah kemas2 jumpa gambar nii.. ni gambar aku dapat anugerah tahun 2007.. daripada aku simpan je dalam kotak tu.. aku pun merajinkan diri membuat frame yang xseberapa ni..




selamat aku letak kat dinding bilik aku.. supaya menda alah ni dapat menaikkan semangat aku untuk berkerja dengan ikhlas kerana Allah.. aminn..

pastu aku terpandang gambar ni yang lama dah lama atas meja aku.. abah aku yang buat frame ni tuk aku.. gambar ma abah aku p haji.. jadi alang2 bersepah2 dah umah aku ngan kertas, aku pun buat jugakla tuk gambar ni.. bagi nafas baru tuk gambar ni.. ewahhh.. hehe

hasilnya.. taadaaa.. yang tang nama ngan bulat2 tu digitaly inserted.. sebab kat umah xde printer nak print nama.. ;p

Friday, October 16, 2009

Thursday, October 08, 2009

~stereogram

skrang aku stuck dengan menda ni.. stereogram.. alah, menda yang 3d konon dalam gambar 2d.. dulu aku sangat berusaha tuk tengok sampai nak terkeluar biji mata pun tak nampak2.. ni setelah berumur.. ehemmm..(!) baru la aku bleh nampak dengan mencari2 bagai nak rak camane nak tengok menda alah ni kat intenet.. huhu.. akhirnya la kaann.. (^_^)/

ni aku kongsi la ek.. supaya nanti2 bila aku lupa teknik2 yang tuk membutangkan mata boleh la aku rujuk balik.. hehe..





dari pemahaman pembacaan aku (serius ni!).. ada 2 cara.. ada yang suruh tengok gambar tu dekat sampai sentuh idung kat skrin tu.. tapi bagi aku sangat tak praktikal.. lain la kalau guna gambar atau siap2 print gambar tu.. (semangatnya.. :)).. cara yang no 2.. dengan guna cara kat atas tu.. tgk gambar dengan mata yang kabur.. focus/unfocus your eyes katanya.. kekalkan kedudukan bola mata tu sampai la nampak.. hari yang aku berusaha bersungguh-sungguh tu.. pening aku seharian gara2 duk juling2 mata..huhu.. tapi hasilnya amat memuaskan.. *wink wink*

ni gambar pertama yang aku nampak.. well, it's a colourful shark..


ini adalah big love.. (*love love*)

ni pun cantik.. budak tengah wat san castle.. :)
enjoy.. !

Thursday, October 01, 2009

smalam dalam sejarah..

smalam aku p keja seperti biasa.. bertolak jam 7 dari rumah dan sampai jam 7.49am kat opis.. dalam perjalanan nampak lagi pokok tumbang di jalanan.. (arini pun ada, hari sebelum smalam pun ada.. huhu..) soalan: adakah hari2 ribut skrang ni?? tak terperasan kalau malam semalam tu ribut..

skarang ni, nak p tempat keja baru aku ni akan lalu jalan tepi laut yang dari dulu aku rasakan sangat cantik bila2 masa pun kalau aku lalu.. tapi sejak awal minggu haritu, setiap pagi aku sampai tempat tu, aku terasa cam gerun sikit.. sebabnya air laut sangat banyak dan kuat menghempas pantai.. gerun tu ala2 bila ombak kuat dan aku kat laut nak buat penerjunan tuk dive.. huhu.. ni baru sikit.. kalau lebih lagi jadi kat tempat kita ni.. aku tak tau apa yang aku nak rasa.. isk2.. nauzubillah.. smoga kita sentiasa dilindungi dari bencana2 yang merosakkan.. amiinnn..

selain daripada itu, banyak perkara berlaku smalam.. di dunia luar dan juga dunia aku..

~ gempa bumi di Padang
~ tsunami di Samoa
~ gegaran di kl
~ selepas kerja, melawat dan beraya umah nenek sedara dan aunty2 kat sini
~ ada keta terbakar kat jalan, kancil dan hangus.. ada polis, bomba dan ambulan..
~ tgk G-force, cita ok tapi takdelah hebat ngat..
~ makan durian pertama kalinya pada tahun ni.. hehe

Sunday, September 27, 2009

selamat hari raya..

selamat hari raya.. :) sepanjang cuti raya langsung tak update blog.. dah duk umah sangat malas nak mengupdate.. ni sket gambar aku upload.. di facebook banyak sket kut.. tuk tatapan sape2 yang nak tengok.. ;p

ni gambar hari raya pertama.. balik dari smayang raya.. ni tahun pertama family aku berkembang... jadi 5 orng.. sebabnya adik aku dah ada husband.. ;p

ha, ni adik aku ngan husband dia..

menu wajib hari raya ialah: nasi impit, kuah kacang, rendang daging, lontong, ketupat daun palas, tapai.. emm apa lagi ek.. kuih raye ngan kerepek mepek tu seperti biasa smua pun pesen tunjuk.. ;p

lontong.. bekerja keras memasak di raya pertama :)

kerepek pisang -- import dari kl..--- sebab adik aku yang beli.. ;p

sempat lagi aku melayan anak2 sepupu aku main bunga api ngan mercun..

ni gambar curi dari ikeen.. (skrang cam nyesal je.. apsal la malas sgt nak kuarkan kamera dalam keta.. huhu bukannya bleh slalu jumpa ngan derang ni.. ;(..) beraya dengan saroung ngan ikeen di hari raya ke-4.. hari aku di kampung tuk kenduri arwah mok 40 hari.. (al-fatihah).. pas beraya umah ikeen, saroung p beraya kampung aku kat melor.. tq sudi datang roung.. :)

ma dan abah aku antar aku p epot... aku cam sangat sedih masa ni.. setiap kali balik memang rasa camnih.. tak kisahla lama ke sekejap aku balik.. atau 3 kali balik setahun ke 8-9 kali setahun balik kampung.. sentiasa sangat sedih nak berpisah kat epot.. huhu

ni langit cerah di epot.. tetiba masa ni terasa sangat suka amik gambar langit.. aoi sora --langit biru..


ops.. ni lagi gambar kat umah ikeen.. aku ikeen, saroung, aisy gan adik aisya.. (^_^)
dan lagi..

sesungguhnya aku homesick.. huhu..
selamat hari rayaa!! (^o^)/